Hele kroppen generelt

Triggerpunkter

Kort sagt: ”muskelknute” som kan gi smerteutstråling. Et aktivt triggerpunkt kan sammenliknes med kroppens alarmsystem på at noe ikke er helt som det skal.

Hva er et triggerpunkt?
Triggerpunkt (myofasciale tenderpoints) er et hyperirritabelt punkt i muskelen. Dette er noe alle mennesker før eller senere kan bli rammet av. Det er faktisk slik at de fleste av oss stadig går omkring med triggerpunkter uten å kjenne til det (latent triggerpunkt). Punktet vil hele tiden finnes der, og kan ved en ytterst liten irritasjon aktiveres og utløse de karakteristiske symptomer man får av dem (aktivt triggerpunkt). Et triggerpunkt er alltid ømt om man trygger på de, og kan gi utstrålende smerte til en annen del av kroppen, samt såkalte autonome fenomen. De autonome fenomenene formidles via det autonome nervesystemet (ting vi ikke selv kan styre) og kan oppleves i form av økt svetteaktivitet, at blodårene trekker seg sammen, eller utvider seg, (som kan gi hodepine og fremprovosere migrene), tinnitus (øresus), hørsel- og synsforstyrrelser.

Den smerten som stråler ut fra et triggerpunkt, legges alltid til et bestemt sted avhengig av hvilken muskel som er irritert. For eksempel stråler smerten fra et triggerpunkt i m. infraspinatus, alltid ut til framsiden av skulder og / eller ut i armen. Isjias smerte kan årsakes av triggerpunkter i setemuskulaturen (falsk isjias). Smerten oppleves da i sete og det kan stråle (referert smerte) ned på baksiden av låret.

Årsaker til triggerpunkt:

• Akutt overbelastning av en muskel
• Langvarig uttrøtning av en muskel
• Dårlig bevegelighet i ryggraden, eller annen leddpatologi
• Monotont arbeide/ inaktivitet
• Trekk/ kulde
• Feil ergonomisk sittestilling på jobb
• Andre triggerpunkter
• Trauma
• Viscerale sykdommer
• Stress

Behandling: Triggerpunkter behandlas meget fremgangsrikt med trykkbølgebehandling.

Referanse: Shockwave in Practice: Myofacial Syndromes & Triggerpoints av Dr. Markus Gleitz.

 

Close Print Version